Öncelikle bilmemiz
gereken, marketlerde gördüğümüz sütlerin genel olarak iki şekilde üretiliyor
olması. Bunlardan ilki sterilizasyon. Sterilizasyonda amaç, sütte bozulmaya
sebep olacak tüm mikroorganizmaların/mikropların
yok edilmesidir. Bu amaçla süte 121°C sıcaklıkta 3 dk ısıl işlem uygulanır.
Pastörizasyon ise sağlık açısından risk oluşturabilecek mikroorganizmaların/mikropların
yok edilmesi işlemidir. Pastörizasyon işleminde süt 72°C’de 15 saniye ısıl işleme tabi tutulur.
Pastörize sütler buzdolabında saklanırken, sterilize sütler oda sıcaklığında
saklanabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere endüstride üretilen sütlere
uygulanan yalnızca bir sıcaklık işlemidir.
Süt, hastalık
yapan mikroorganizmaların üremesi için çok elverişli bir gıdadır. Sütü
aldığınız yerdeki hayvanların sağlığından, sütün hangi koşullarda sağıldığından
ve taşındığından bihaber iseniz, evinize aldığınız çiğ sütlerde her zaman sağlık
riski bulunmaktadır. Kısaca;
- Süt sağıldıktan kaç saat sonra ve hangi koşullarda size ulaştı emin olamazsınız.
- Eğer evinizde uygun bir laboratuvarınız yok ise tencerenizde kaynamakta olan sütün içinde hangi mikroorganizmalar var bilemezsiniz. Sütü uzun sure kaynattıktan sonra bile hala hastalık riski olduğunu unutmayın.
- Çiftliklerde gerekli denetim yapılmıyor ise, bazı sütler yüksek oranda antibiyotik içermektedir. Ve sütü kaynatsanız bile antibiyotik kaybolmaz.
Endüstride
çiftliklerden toplanan sütlere öncelikli olarak kalite testleri uygulanır.
Sağlık açısından riskli olan ve antibiyotik içeren sütler geri çevrilmektedir.
Aynı zamanda kimi
taraflarca, markette satılan sütlerin besin değerinin özellikle vitamin
içeriğinin düşük olduğu vurgulanmaktadır. Süt çiğ hali ile de yüksek vitamin
içeren bir besin değildir, özellikle kalsiyum açısından zengin bir gıda türüdür
ve kalsiyum içeriğinde ısıl işlem sonrası önemli bir değişim meydana
gelmemektedir. Tam tersi, evinizde uzun süre kaynattığınız sütlerde meydana
gelen çeşitli reaksiyonlar sonucu renk ve tat değişimleri gözlemleyebilirsiniz.
Maillard reaksiyonu sıcaklık ve süreye bağlı olarak sütlerde görülen ve sütte
kahverengileşme olmasına neden olan bir kimyasal reaksiyondur. Bazı kaynaklara
göre bu reaksiyon sonucu oluşan ürünler kansere sebep olabilmektedir.
Sağlığınız için
güvenilir ürünler tüketmeye özen gösterin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder